De cate salarii are nevoie un bucurestean care vrea sa-si cumpere un apartament de 50 metri patrati

apartament doua camere, apartament bucuresti, salarii medii, studiu, analiza, salarii medii economie,

Un bucurestean are nevoie de 114 salarii medii pe economie pentru cumpararea unui apartament cu doua camere de 50 metri patrati utili, informeaza Agerpres.

„Indicele de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi in Bucuresti a ajuns la un nou minim istoric, fiind necesare 114 salarii medii pe economie (sub 9,5 ani) pentru cumpararea unui apartament nou cu doua camere in Capitala (50 metri patrati utili), fata de 119 salarii medii (aproximativ 10 ani) in ianuarie 2016 si 395 de salarii medii (aproape 33 de ani) in ianuarie 2008”, se arata intr-un comunicat al dezvoltatorului imobiliar Coldwell Banker Romania, remis luni.

Indicele de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi este calculat in functie de salariul mediu pe economie, preturile medii pe metru patrat si cursul de schimb leu – euro.

Potrivit comunicatului, aproximativ 12.000 de locuinte noi se afla in dezvoltare in acest moment in Bucuresti si imprejurimi, si ar putea fi livrate in acest an.

„Cea mai mare parte a acestora, 59,5% sau 7.200 de unitati, sunt incadrate pe segmentul mass market, in crestere cu aproximativ sase procente comparativ cu anul anterior. Ponderea segmentului middle market va continua sa fie ridicata si in 2017, pe fondul dezvoltarii a tot mai multe proiecte rezidentiale in zonele semicentrale si in apropierea unor centre de afaceri (Barbu Vacarescu – Floreasca si Politehnica – Grozavesti), 4.500 de unitati, sau 37% din oferta, urmand a fi finalizate in acest an in Bucuresti si imprejurimi”, mentioneaza sursa citata.

Gradul de absorbtie s-a mentinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unitati pana la livrarea proiectelor pe piata, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi, in ciuda sincopelor inregistrate pe segmentul finantarilor.

„Principala metoda de achizitie pe segmentul mass market este reprezentanta de finantarile Prima Casa, ponderea acestora fiind de aproximativ 75% din totalul tranzactiilor.

Proiectele incadrate pe acest segment livreaza pe piata un stoc de locuinte accesibile din punct de vedere al preturilor, care variaza in medie intre 700 si 950 de euro pe metru patrat util, pretul reprezentand principalul factor de diferentiere, urmat indeaproape de amplasament.

Aproximativ 4.500 de unitatile care ar urma sa fie finalizate in acest an pe piata rezidentiala din Capitala si imprejurimi, sau 37% din oferta, pot fi incadrate in categoria middle market, segment pe care preturile medii de tranzactionare sunt cuprinse intre 1.100 si 1.300 de euro pe metru patrat util”, informeaza Coldwell Banker Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *