Danemarca ar putea deveni prima tara europeana care renunta la banii cash

danemarca

Danemarca este cu un pas mai aproape de a deveni prima tara din lume care renunta complet la banii cash, dupa ce Guvernul a propus ca retailerii sa accepte doar platile mobile si cele facute cu cardul.

In aceasta luna, Executivul danez a prezentat o serie de initiative, arata CNBC.

Printre acestea se numara si planul de a elimina legile care obliga magazinele sa accepte banii cash.

Daca masura va trece de Parlament, incepand din ianuarie 2016, cumparaturile in unitatile unde se vand haine, dar si in restaurante si benzinarii vor fi achitate doar prin carduri si telefoane mobile.

Lupta impotriva coruptiei

Banii cash nu mai sunt atragatori pentru danezi. Potrivit unui studiu de piata, in 2012, 88,2% din populatia tarii realiza tranzactii prin card.

Totusi, oficiile postale, cantinele din interiorul spitalelor, dentistii si alte servicii vitale vor accepta si coroanele daneze.

Schimbarea catre o societate fara cash reprezinta o rupere de traditii, astfel ca depinde de capacitatea de adeptare a poporului, sustine analistul Peter Hahn.

Platile electronice pot fi „deturnate” de hackeri, insa avantajele sunt mai multe decat dezavantajele. Urmarirea platilor va ajuta Guvernul sa colecteze taxele mai usor si sa lupte mult mai eficient impotriva coruptiei.

Sursa foto: facebook.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *