COREEA DE NORD a testat, cu succes, o BOMBA cu HIDROGEN

Kim Jong-Un
Kim Jong-Un

Autoritatile de la PHENIAN au anuntat ca au testat miercuri dimineata, cu succes, o BOMBA „miniaturizata” cu HIDROGEN. Anuntul vine dupa ce Institutul american de Geologie a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 in apropierea unui poligon de teste nucleare din COREEA de NORD, indicand totodata ca este posibil ca Phenianul sa fi efectuat un nou test atomic.

UPDATE 10.20: Consiliul de Securitate al ONU intentioneaza sa tina o reuniune de urgenta miercuri pentru a discuta posibila testare a unei BOMBE cu HIDROGEN, realizata de COREEA de NORD.

Statele Unite si Japonia au cerut consultari de urgenta in cadrul Consiliului de Securitate in privinta presupusului test efectuat de Coreea de Nord, a declarat Hagar Chemali, purtator de cuvant al misiunii americane la ONU.  “Desi nu putem confirma la acest moment ca testul a fost efectuat, noi condamnam orice violare a Rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si cerem din nou Coreii de Nord sa-si respecte obligatiile si angajamentele internationale”, a adaugat Chemali.

STIRE INITIALA

Anuntul PHENIANULUI a fost criticat de comunitatea internationala. Casa Alba a promis ca va da un raspuns pe masura provocarilor nord-coreene, in timp ce autoritatile de la Seul si Tokyo au declarat ca testul este o „provocare grava” la adresa pacii mondiale si o amenintare serioasa.

COREEA de NORD a anuntat ca a efectuat primul test „reusit” de BOMBA cu HIDROGEN, marcand un avans important in programul ei nuclear daca se confirma, la cateva ore dupa ce a fost detectat un cutremur ce parea a fi artificial in apropierea unui sit de testare nucleara, anunta agentiile de presa, citate de Agerpres.

„Primul test de BOMBA cu HIDROGEN a fost finalizat cu succes la 10:00 (1:30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinarii strategice a Partidului Muncitoresc” la putere, a anuntat televiziunea de stat nord-coreeana.

Intr-o prima faza, Institutul american de Geologie anunta ca a inregistrat un cutremur cu magnitudinea de 5,1 in apropierea unui poligon de teste nucleare din COREEA de NORD, indicand totodata ca este posibil ca PHENIANUL sa fi efectuat un nou test atomic. Potrivit USGS, epicentrul presupusului seism a fost situat in nord-estul COREEI de NORD, la circa 50 de km nord-est de Kilju, in apropierea poligonului de teste nucleare de la Kilju.

Biroul seismologic chinez a estimat ca este posibil ca seismul sa fie „o explozie”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *