Combinatiile puscariasului Poteras continua sa iasa la iveala

fost primar, sectorul 6, combinatii, terenuri retrocedate, rude poteras, rise project, parcul grozavesti, dezvaluiri,
fost primar, sectorul 6, combinatii, terenuri retrocedate, rude poteras, rise project, parcul grozavesti, dezvaluiri,

Un interlop care își măsura timpul cu termenele dosarului penal în care era judecat a avut rolul de pion în scoatarea a 5 ha din patrimoniul Bucureștiului, prin decizii de retrocedare suspecte. S-a întâmplat în 2005 și în 2006, pe raza Sectorului 6, în timpul primului mandat de primar al lui Cristian Poteraș.

Terenurile au fost restituite pe numele unor oameni simpli – semianalfabeți sau muribunzi, care i-au dat interlopului procură de reprezentare – și au ajuns, în cele din urmă, la rude și la parteneri de afaceri ai familiei Poteraș.

Înainte de a se opri în această  ultimă „haltă”, toate au făcut un ocol pe la patronul firmei căreia Poteraș i-a încredințat serviciul de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în Sectorul 6.

„Era firma cea mai agresivă din tot Bucureștiul”, spune avocatul Gheorghe Piperea, cel care le-a scos în afara legii această afacere.

Valoarea terenurilor e de 13 milioane de euro, dacă luăm ca reper prețul cu care unul dintre ele – singurul – a fost vândut pe piața liberă, dincolo de cercul închis al acestei coterii imobiliare.

Cel mai „interesant” dintre terenurile decupate astfel de pe harta orașului se găsește în inima Parcul Grozăvești, lângă campusul Universității Politehnice.  Se află și astăzi în proprietatea vărului nevestei lui Poteraș.

Pe un altul a fost construit un bloc masiv, cu 14 etaje.

Aici își desfășoară activitatea firma de construcții controlată astăzi de Aureliana Gîdea – soția oficială a lui Cristian Poteraș, până în 2010, și neoficială, de atunci înainte, potrivit surselor RISE.

Un fost angajat al firmei susține că blocul cu 14 etaje este, de fapt – de la prima cărămidă până la ultima – al familei Poteraș, deși în actelele de proprietate apar alte nume.

Nu e clar dacă restituirile scoase la lumină astăzi de RISE au fost dispuse prin încălcarea legii, așa cum au fost cele pentru care, în 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Cristian Poteraș la opt ani de închisoare.

Dar e clar că, asemenea celorlalte, și acestea au fost speculative: beneficiarii lor finali, care au umflat poturi de milioane de euro de pe urma acestor decizii administrative, nu aveau nicio legătură cu proprietarii de drept ai terenurilor.

Potrivit informațiilor noastre, niciuna dintre retrocedările prezentate acum de RISE nu a fost investigată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în dosarul în care Poteraș a fost trimis la pușcărie pentru restituiri imobiliare frauduloase.

Asta deși retrocedările dezvăluite acum de RISE și cele anchetate de DNA au avut loc în aceeași perioadă, iar unul dintre beneficiarii restituirilor prezentate astăzi – vărul Aurelianei Poteraș-Gîdea – a fost și beneficiarul multora dintre cele investigate de DNA – declarate de justiție ilegale.

Cristian Poteraș este acum la penitenciarul Rahova.

Soția sa, Aureliana Poteraș-Gîdea, nu a răspuns la întrebările pe care RISE Project i le-a trimis, prin e-mail și prin sms.

Mai jos, oamenii și faptele prin care 5 hectare din București s-au prelins în afara proprietății statului, sfârșind la afaceriști de curte și la rude ale familiei fostului primar.

„Aureliana Gîdea e pasionată de feng shui. Când ne-am mutat birourile în blocul de pe Bulevardul Timișoara, s-a apucat să dărâme pereții interiori, fiindcă spațiul nu era suficient de bun după regulile feng shui-ului.

A chemat un specialist cu o busolă și a început ăla să măsoare. Se plimba de colo-colo, intra, ieșea, căuta câmpurile energetice!

La urmă de tot, a adus și niște preoți să facă o feștanie. Era să-i zic:

– Haideți, doamnă! Ori sunteți cu superstițiile astea ale chinezilor, ori cu popii noștri ortodocși!?”.

Cel care vorbește a lucrat câțiva ani în subordinea Aurelianei Gîdea, la firmele ei de construcții.

Blocul de pe Bulevardul Timișoara – îmbălsămat cu tămâie și întors cu susul în jos de specialiștii în feng shui – este al familiei Poteraș – spune el.

„Nu căutați în acte, că nu apar ei. Vă zic eu că așa e. Am lucrat acolo, ce naiba! Toată lumea știe!”.

Ca și cum și-ar fi propus să-l confirme, o lună mai târziu, când mergem să fotografiem paralelipipedul masiv, cu 14 etaje, de la capătul Bulevardului Timișoara, un tânăr apare de nicăieri și întrerupe huruitul monoton al străzii cu un strigăt: „Ăla e blocul lui Poteraș!”.

Ne aflăm la intersecția Străzii Valea Oltului cu Bulevardul Timișoara și călcăm, oriunde ne-am duce, pe terenuri retrocedate de Poteraș în primii patru ani pe care i-a petrecut la Primăria Sectorului 6.

Bunuri cu o valoare enormă, care l-ar face pe un muritor de rând să se bâlbâie.

Proprietăți de zeci de milioane de euro, scoase din proprietatea statului pe numele unor familii modeste, apoi deturnate către demnitari și oameni de afaceri.

Supermarketul uriaș de alături, cârciuma cu denumire vânătorească, spălătoria aglomerată de mașini, blocul – toate au fost ridicate pe terenuri extrase din patrimoniul statului prin decizii de retrocedare recente.

Tânărul care a țipat la noi – „Ăla e blocul lui Poteraș!” – merge alături alături de noi și ne descrie, ca un Google Street View, în care contorul anilor se dă înapoi, cum au crescut din pământ clădirile de aici în ultimul timp.

Apoi, revine la oful lui dintâi: „ Lumea zice că Poteraș e la închisoare. Și, dacă e, ce!? De blocul ăsta de ce nu vorbește nimeni? Dați, domnule, blocul ăsta la televizor!”.

Clădirea cu 14 niveluri a fost ridicată aproape în câmp și, cu excepția câtorva etaje, e complet pustie.

Petecul de pământ pe care e așezată măsoară 1 hectar – un teren introdus în circuitul privat acum zece ani, cu ajutorul unui interlop a cărui viață pendula între un termen și altul al dosarului penal în care era judecat.

Făcuse câteva luni de pușcărie, apoi fusese scos din arest, lăsat să aștepte în libertate pronunțarea sentinței care să pecetluiască dosarul.

Ajunsese la închisoare furând din același loc de unde a fost luat și terenul din care astăzi răsare blocul imens, din capătul Bulevardului Timișoara: de la stat.

Cititi articolul integral pe RISE PROJECT.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *