Ciolos: Relocarea refugiatilor intre statele UE este dificil de pus in practica

DACIAN CIOLOS, PREMIER ROMANIA, COTE OBLIGATORII REFUGIATI, CRIZA REFUGIATILOR, MECANISM RELOCARE REFUGIATI, DEFICIENTE, UNIUNEA EUROPEANA, SEMNAL DE ALARMA, INTERVIU DACIAN CIOLOS, LE MONDE

Mecanismul de relocare a REFUGIATILOR intre statele Uniunii Europene este dificil de pus in practica atat timp cat nu se avanseaza in chestiunea controlului fluxului migrator, iar acest mecanism in sine, stabilit dupa o formula matematica, nu este o solutie potrivita intrucat migrantii trebuie sa poata fi integrati in cultura si societatea tarii gazda, a subliniat premierul roman DACIAN CIOLOS intr-un interviu publicat vineri de cotidianul francez Le Monde, potrivit Agerpres.

‘Am acceptat sa participam la planul de primire a MIGRANTILOR. Totusi, exista un blocaj cu aceste cote impuse, care sunt respinse de mai multe state. Noi suntem pregatiti sa ne asumam responsabilitati, in functie de capacitatile noastre. In acest fel inteleg eu solidaritatea. Trebuie sa fim primitori si deschisi, dar si realisti, altfel suntem iresponsabili’, a indicat premierul roman, atragand atentia ca, spre deosebire de alte state ale UE, Romania nu are traditia primirii unor MIGRANTI din afara Europei.

In contextul divergentelor pe tema cotelor obligatorii de REFUGIATI, premierul roman DACIAN CIOLOS a remarcat si anumite elemente deficitare in mecanismul decizional european. ‘Atunci cand se ajunge la situatii de blocaj sau cand patru ori cinci state spun ‘nu, nu si nu’, cum este problema refugiatilor, inseamna ca exista o problema in pregatirea deciziilor Consiliului. Si cum nu sunt ascultati, unii au gasit alte mijloace de a se face auziti’, a raspuns DACIAN CIOLOS cand a fost intrebat daca este ingrijorat de clivajul pe care chestiunea REFUGIATILOR l-a creat intre vestul si estul Europei.

La o intrebare legata de posibilitatea ca ROMANIA sa se alature Grupului de la Visegrad (format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia), premierul DACIAN CIOLOS a mentionat ca astfel de grupuri cu geometrie variabila nu sunt in spiritul constructiei europene, dar pot exista apropieri ale punctelor de vedere pe teme asupra carora unele tari pot avea interese comune.

In ceea ce priveste cazul specific al Poloniei, impotriva careia Comisia Europeana a lansat o procedura preliminara privind respectarea statului de drept, DACIAN CIOLOS a apreciat ca acest avertisment ar trebui urmat de dialog, pentru a se evita o escalada. ‘Nu sunt sigur ca polonezii sunt antieuropeni, daca li se pun pe masa toate avantajele apartenentei la UE. Ei nu sunt dispusi sa renunte la libera circulatie a bunurilor, a capitalurilor si a persoanelor, precum si la posibilitatea de a lucra in statele UE”, a adaugat premierul roman.

Intrebat in incheiere daca este ingrijorat pentru viitorul Europei, el a admis ca este ingrijorat, dar ca nu se teme. ‘Avem suficienta luciditate in statele membre pentru a nu distruge proiectul comun’, a conchis DACIAN CIOLOS.

Sursa foto: realitatea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *