Ce parere au romanii despre Rusia si Vladimir Putin – Sondaj de opinie

kremlin, vladimir putin, postaci, sume uriase,

Rusia este considerata cel mai mare dusman al Romaniei, releva un sondaj IRES citat de Adevarul. Cei mai multi dintre romani cred ca cel mai mare dusman al Romaniei este Rusia, iar, la polul opus, se afla SUA si Germania, considerate de romani tari – prietene Romaniei.

Peste jumatate dintre romani sunt de parere ca Federatia Rusa reprezinta o amenintare pentru securitatea Romaniei. In cazul unui conflict militar, 49% din respondenti cred ca Romania ar trebui sa fie neutra.

La intrebarea deschisa „care sunt tarile care pot fi considerate cele mai mari dusmane ale Romaniei?“, Rusia ocupa primul loc, cu 35%, urmata de Ungaria (17%). Restul tarilor, precum Germania, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, au doar 1% din raspunsuri, celelalte fiind sub acest procent. La polul opus, tarile care pot fi considerate cele mai mari prietene ale Romaniei sunt: SUA (24%), Germania (20%), Franta (9%), Italia (5%), Republica Moldova (4%), Spania (3%), Bulgaria (3%), Rusia (3%).

64% din romani cred ca relatiile Romaniei cu Rusia sunt mai proaste in prezent fata de perioada de dinainte de 1989, in timp ce doar 21% cred ca sunt mai bune decat in acea perioada.

Amenintarea Federatiei Ruse pentru lume, Europa si pentru Romania

La intrebarea „in ce masura credeti ca Federatia Rusa este o amenintare pentru securitatea lumii, 35% din romani au raspuns cu „in mare masura“, 21% cu „in foarte mare masura“, iar 28% cu „in mica masura“.

La aceeasi intrebare, dar amenintarea Federatiei Ruse viza Europa, 37% din romani cred ca Federatia Rusa reprezinta „in mare masura“ o amenintare la securitatea Europei, 21% au raspuns ca „in foarte mare masura, iar 28%  au raspuns cu „in mica masura“.

In ceea ce priveste amenintarea Rusiei la adresa securitatii Romaniei, 32% considera ca „in mare masura“, 25% – „in foarte mare masura“, iar 27% – „in mica masura“. In cazul unui conflict in zona tarii noastre, 49% din romani cred ca Romania ar trebui sa fie neutra, 39% au spus ca Romania ar trebui sa fie de partea SUA si a Occidentului. Un procent de 5% au spus ca tara noastra ar trebui sa fie de partea Rusiei.

In opinia romanilor (46% din respondenti), SUA este tara care ar putea sa apere cel mai bine Romania, fiind urmata de Germania, cu 24%. 7% din respondenti cred ca Federatia Rusa ar apara cel mai bine Romania.

Putin, cunoscut de romani

82% din romani cunosc numele actualului presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Un procent de 16% cred ca Mihail Gorbaciov este presedintele Federatiei Ruse.

76% din cei care au vizitat Rusia au facut-o de placere, 13% pentru afaceri, 9% au fost in vizita la rude sau prieteni si doar 2% au mers pentru studii. 77% din cei care au vizitat Rusia au facut-o inainte de Revolutia din 1989, 16% intre 1990 si 2000, si doar 7%, dupa 2000. 57% din cei care au vizitat Rusia declara ca le-ar placea sa se intoarca, in timp ce 40% spun ca nu ar mai vizita Rusia.

Cei mai multi romani (10%) ii descriu pe rusi ca fiind buni sau amabili, 9% spun despre ei ca sunt rai, alti 9% spun ca sunt aprigi si duri. 80% din respondenti declara ca nu obisnuiesc sa foloseasca sau sa consume, in prezent, vreun produs rusesc.

Doar 17% folosesc sau consuma produse rusesti. 18% din cei care folosesc produse rusesti au numit gaze naturale, 16% – aparate electronice/ electrocasnice, 11% – votca/alcool, 8% – carburant, 7% – alimente, 5% – produse cosmetice, 5% – conserve. 51% din romani cred ca produsele ruse;ti sunt de calitate, in timp ce doar 20% au spus ca nu sunt de calitate.

Marca ruseasca cea mai nominalizata de romani este Lada (30%), urmata de Stalinskaya (9%), Volga (8%), Gazprom (7%).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *