Ce au stabilit liderii UE, printre care si Iohannis, la summitul de la Malta

liderii ue

Liderii UE au convenit, joi, sa acorde Africii un buget de 1,77 miliarde de euro pentru a limita fluxul de imigranti africani care sosesc in Europa, insa unii lideri africani considera ca ajutorul oferit de UE este insuficient.

Acordul a fost semnat la summitul de la Malta intre liderii UE si cei africani, organizat in vederea gestionarii crizei migratiei cu care se confrunta Europa, informeaza BBC News online.

Ajutoarele in valoare de 1,77 miliarde de euro vor fi directionate catre 23 de state africane, printre care se afla Nigeria, Libia si Eritreea, tari din care provin cei mai multi imigranti africani care sosesc pe continentul european.

Insa unii lideri africani au obiectat fata de suma acordata. Macky Sall, presedintele Senegalului, una dintre tarile care vor beneficia de ajutoarele oferite de UE, a reclamat ca fondurile convenite in valoare de 1,77 miliarde de euro sunt „insuficiente”.

Summitul de la Malta a fost planificat dupa ce 800 de imigranti au murit inecati in Marea Mediterana in luna aprilie din cauza ca barca supraaglomerata pe care se aflau s-a scufundat.

ONU a anuntat ca aproximativ 800.000 de imigranti au ajuns in Europa pe cale maritima, in cursul anului 2015, in timp ce aproximativ 3.440 au murit sau au disparut in timpul calatoriilor pe mare. Dintre acestia, 150.000 provin din state africane precum Nigeria, Somalia si Eritreea, ajungand in Italia si Malta dupa ce au traversat Mediterana. Dar cei mai multi dintre acestia, 650.000, majoritatea sirieni, au sosit in Turcia si Grecia.

Fondurile acordate de UE celor 23 de state din Africa au rolul de a reduce problemele economice si de securitate care i-au determinat pe locuitori sa emigreze si de a incuraja statele africane de a reprimi cetatenii carora le-au fost respinse solicitarile de acordare a azilului in spatiul european.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *