CATALIN PREDOIU, un potential premier cu un trecut tumultuos in AFACERI

catalin predoiu, lider pnl bucuresti, dna, audiere, martor, dosar anrp

Catalin Predoiu este fost liberal, actual democrat liberal si viitor liberal, fost premier interimar (6-9 februarie 2012) si singurul politician care a reusit sa reziste in functia de ministru al Justitiei in patru Cabinete consecutive in perioada 29 februarie 2008 – 7 mai 2012.

Catalin Predoiu este fostul candidat al PDL la alegerile prezidentiale si omul care a pierdut in fata lui Klaus Iohannis cursa interna pentru Cotroceni  in noul PNL. Numele sau este vehiculat in dreptul postului de premier atunci cand PNL se va hotara sa schimbe liniile la Palatul Victoria si cu ajutorul presedintelui ales Klaus Iohannis.

Problema este ca foarte putina lume cunoaste trecutul de afacerist, unul destul de zbuciumat, al lui Catalin Predoiu si parcursul sau pana a ajuns in lumea politicii autohtone asa ca ne-am gandit sa il prezentam noi la Masa Presei. Prin el se regasesc nume precum Dinu Patriciu, Sorin Marin , Doru Bostina, Jean Valvis, DIICOT……..

Catalin Predoiu este prieten si fost partener de afaceri cu Sorin Marin, fostul avocat al defunctului Dinu Patriciu, fost administrator al unei firme suspectate de spalare de bani in dosarul Rompetrol. Predoiu a devenit ministru al Justitiei in februarie 2008 fiind numit in functie de premierul de atunci, fostul liberal si actualul pelerist (n.red. acel ong cu pretentii de partid neinregistrat la Tribunal dar cu doi ministri in Guvernul Ponta 4) Calin Popescu Tariceanu. Numirea lui Predoiu a reprezentat o surpriza doar pentru cei care nu-i cunosteau relatiile din PNL de la acea vreme si conexiunile din afaceri. Avocat de profesie, Predoiu nu era membru PNL cand a fost propus sa preia Justitia, insa avea o alta calitate importanta: s-a bucurat de sustinerea lui Dinu Patriciu cu care s-a intersectat in zona afacerilor. Predoiu este cel care i-a vandut lui Patriciu cota de actiuni in societatea SG International, prin care Patriciu avea sa devina cateva luni mai tarziu patronul Rompetrol. De altfel, Predoiu a fost, o perioada, avocatul companiei Rompetrol. Cariera de avocat si-a cladit-o in paralel cu aceea de om de afaceri. La doar 24 de ani, Catalin Predoiu a infiintat primele sale doua firme, ambele in orasul natal, Buzau.

Prima s-a numit 101 International Import Export SRL si a fost facuta impreuna cu alti sapte prieteni din Buzau. Societatea se ocupa cu inchirierea bunurilor personale si gospodaresti. Predoiu s-a retras din aceasta firma in anul 2000. A doua societate s-a numit Prebo Comert SRL, luand primele litere din numele celor doi patroni: Catalin Predoiu si Doru Bostina. Ultimul este cunoscutul avocat implicat in scandalul Rusanu, cu relatii bine conturate in zona politica si de afaceri, fiind asociatul lui Bogdan Buzaianu – mogulul energiei – in Energy Holdyng, dar si avocatul personal al mogulului amintit.  Firma Prebo Comert SRL, de a carei administrare s-a ocupat tatal lui Catalin Predoiu, a fost lichidata in 2001. Afacerile de anvergura le-a inceput devreme, la numai 27 de ani, in acelasi timp deschizand si cabinetul de avocati Racoti-Predoiu unde a avut-o partenera pe avocata Ioana Racoti. In 1995 s-a asociat cu Jean Valvis, patronul societatii Dorna Lactate si fost sponsor al Rapidului in era Copos. In cadrul Apedor SA, Predoiu era partener cu Jean Valvis, Ioana Racoti si cu tatal sau, Gheorghe Predoiu, firma ocupandu-se cu comercializarea produselor cu amanuntul, in special a apelor minerale si a lactatelor pe care celelalte firme din Vatra Dornei ale lui Valvis le produceau. Firma, in care erau majoritari Valvis cu 51% din actiuni si Predoiu cu 46%, a intrat in faliment.

Ne intoarcem in 1996, mai precis in luna mai cand Predoiu intra in afaceri cu Sorin Marin, prietenul si partenerul de afaceri al lui Dinu Patriciu si Sorin Ovidiu Vantu. Predoiu devine administrator la SG International in acelasi timp cu Sorin Marin, apoi in luna decembrie a aceluiasi an devine actionar cu 1% din actiuni, actiuni pe care in 1998 i le-a vandut lui Dinu Patriciu, omul de afaceri reusind sa preia controlul asupra Rompetrol.

O alta societate pe care a deschis-o intreprinzatorul Catalin Predoiu este Cine Video Orent Unu SA, in 1997 alaturi de, cine altul, prietenul Sorin Marin. Firma se ocupa cu editarea suportilor pentru inregistrari audio. Predoiu era si actionar si cenzor al societatii respective care a intrat in lichidare in 2005. In iulie 1998, Predoiu cu Marin intra in firma Dal Beton SA, fiecare cu cate 1%. Firma avea ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor textile si a fost mutata in 1999 la Vaslui. Predoiu si Marin s-au retras din aceasta societate in 2001.

Revenind la Dorna Lactate trebuie adaugat si faptul ca timp de cinci ani, intre 1998 si 2003, Catalin Predoiu a fost si administratorul acesteia. Apoi, timp de numai opt luni, Predoiu a fost actionar la Roact Consulting & Management, firma care intre martie si noiembrie ii avea printre parteneri pe Ioana Racoti, pe fratele sau Cosmin Predoiu, pe Mihaela Maria Dinu si pe Bogdan Tenea avand obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor textile.

In 2000, Catalin Predoiu impreuna cu tatal sau a infiintat firma Expres Distributie SRL  care avea ca obiect de activitate intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun. In 2007 firma a fost dizolvata. In 2001, Catalin Predoiu intra in firma RPT Consulting SRL si al carei obiect de activitate era legata de  “activitatile de servicii prestate in principal intreprinderilor”. Predoiu si Racoti si-au cedat partile sociale in acelasi timp, in anul 2006, avocatului Gheorghe Piperea si omului de afaceri Florian Mateita.

Dar cea mai interesanta prezenta a fostului ministru de Justiei intr-o societate comerciala este cea de administrator in Prin Invest SA, o firma controlata din 1996 de Sorin Marin. In anul 2004, DIICOT a deschis dosarul cu numarul 111/D/P/2004 in care Dinu Patriciu si Sorin Marin erau cercetati pentru infractiuni economice in dosarul Rompetrol. In anul 2006, DIICOT a solicitat Oficiului Roman pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor date despre operatiunile financiare derulate de mai multe persoane fizice si societati comerciale, printer care si Prin Invest SA. Interesant este ca perioada pentru care procurorii DIICOT cerea verificarea conturilor companiei Prin Invest SA se suprapune peste perioada in care Catalin Predoiu a fost administrator ale acesteia, iar legea prevede ca raspunderea penala revine adiministratorului unei companii si nu actionarilor acesteia. In fine, la sfarsitul anului 2005, Prin Invest a fost radiata.

Am ajuns si in anul 2007, ultimul an in care Catalin Predoiu s-a implicat la vedere in afaceri. In noiembrie a fost propus in Consiliul de Administratie al CEC Bank, ulterior retragandu-se dup ace a fost instalat ministru. Firma Mergers & Acquisitions International a fost infiintata in 2007 de Catalin Predoiu impreuna cu bancherii de investitii Marius Manoiu si Armand Luis Henry Raymond Weishmeier. Predoiu s-a retras is din aceasta firma axata pe activitati de consultant si management tot in momentul numirii sale ca ministru. Ultima firma infiintata de Catalin Predoiu  a fost P&R Forus Strategies SRL unde l-a avut partener pe Radu Constantin Ragea, cel pe care ulterior l-a numit secretar de stat in ministerul Justitiei. Ambii si-au cedat actiunile de la firma dupa ce au intrat la minister. Predoiu cumnatei sale, Diana Florentina Predoiu si Ragea fratelui sau Mihai Gheorghe Ragea.

In februarie 2008, Predoiu s-a retras si din Cabinetul de Avocatura Zamfirescu, Racoti, Predoiu, dar si din firmele in care era actionar sau administrator.

Mda, ce ar mai fi de adaugat la un asemenea trecut afacerist precum al potentialului viitor premier ? Poate doar faptul ca legaturile de afaceri din trecutul tumultuous, mai mult sau mai putin batatoare la ochi, ar putea dauna grav postului pe care il vizeaza…….

Sursa foto: jurnalul.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *