Campionul coruptiei din 2015 este premierul din Muntenegru, Milo Djukanović

milo Djukanović, premier muntenegru, campionul coruptiei 2015, occrp, rise project, ultimul dictator,

Milo Djukanović, premierul din Muntenegru, a fost desemnat de catre Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) omul anului, in „câmpul” promovarii crimei organizate si a coruptiei.

Premiul acesta, decernat anual de organizatia media OCCRP, recunoaste „meritele” celor care promoveaza o „societate necivila”. Timp de 30 de ani, Milo Djukanović a fost ori presedinte ori premier al Muntenegrului.

Daca ar fi lasat sa se descrie singur, Djukanović ar spune ca este un lider pro-european, care a contribuit esential la intrarea in NATO a tarii sale si care acum se pregateste sa integreze micul stat balcanic in Uniunea Europeana.

In realitate, Djukanović a construit un sistem administrativ bazat pe cleptocratie, un adevarat paradis pentru crima organizata.

OCCRP i-a conferit actuala „distinctie” pentru „meritul” de a fi creat o atmosfera politica opresiva si o economie intemeiata pe coruptie si spalare de bani.

„Este un premiu acordat pentru <<intreaga activitate>>”, a explicat Drew Sullivan, editorul OCCRP, adaugând ca „in afara lui Vladimir Putin, nimeni altcineva nu a mai a reusit sa conduca un stat bazându-se atât de mult pe coruptie si pe crima orgranizata, cum a facut Djukanović”.

Djukanović a fost nominalizat pentru acest „premiu” de Vanja Calovic, directorul Network for Affirmation of NGO Sector, un ONG din Muntenegru, afiliat OCCRP.

„Ultimul dictator al Europei”

„Djukanović, ultimul dictator al Europei, a transformat tara noastra intr-un stat captiv intereselor sale personale, intr-un rai pentru criminali. In timp ce familia sa se imbogateste, oamenii simpli sufera din cauza saraciei, a nedreptatii si a faradelegii, iar cei care indraznesc sa vorbeasca despre coruptie devin tintele sale”, a spus Vanja Calovic.

In fiecare an, reporterii OCCRP si cei din 19 centre de jurnalism de investigatii afiliate OCCRP acorda acest titlul unei persoane sau unei institutii.

Anul acesta, in urma votului a peste 50 de jurnalisti, premierul muntenegrean s-a clasat pe primul loc in top.

In 2013, premiul a mers la Parlamentul României, pentru amendamentele pe care le-a facut la Codul Penal in celebra „marte neagra”.

Daca ar fi trecut de presedintie si de Curtea Constitutionala, aceste amendamente le-ar fi oferit parlamentarilor o imunitate totala in achetele anticoruptie.

Spicuind din „realizarile” lui Milo Djukanović:

– El si partenerii sai au facut trafic de tigari, impreuna cu mafia italiana, mai precis cu gruparile Sacra Corona Unita si Camorra. A fost pus sub acuzare in Bari (Italia), ocazie cu care a si recunoscut rolul sau in traficul de tigari, sustinând insa ca a facut-o pentru ca tara sa avea nevoie bani. Pentru a scapa de acuzatii, a facut uz de imunitatea diplomatica.

– In timp ce sustinea ca a renuntat la traficul cu tigari, OCCRP a descoperit o insula detinuta de amicul sau Stanko Subotic, un om de afaceri controversat care a fost pus de trei ori sub acuzare pentru trafic de tigari, fara sa fie vreodata condamnat. Traficul cu tigari de pe aceasta insula era coordonat chiar de seful serviciului de paza si protectie al premierului.

– A transformat Muntenegru intr-un loc de azil pentru capii lumii interlope din tarile fostei Iugoslavii: Darko Saric, Stanko Subotic, Naser Kelmendi, Safet Kalic, Brano Micunovic si altii.

– A capitalizat cu mari sume de bani publici o banca de stat care, ulterior, a fost privatizata si a ajuns la membrii familiei sale. Acestia au folosit-o pentru a spala banii mafiei si a-i finanta activitatea. Când banca familiei sale a intrat in incapacitate de plata, din cauza creditelor neplatite de acesti debitori, Djukanović a fortat parlamentul sa adopte o lege speciala prin care banca a fost salvata de la faliment.

– Este acuzat ca procurorii pe care ii numeste realizeaza anchete la comanda sa expresa. Jurnalistii sunt anchetati pentru informatiile pe care le publica, dar cazurile de coruptie prezentate de jurnalisti sunt anchetate numai daca servesc intereselor sale.

– Din 2006, Djukanović a folosit bani publici (aproape 300 milioane dolari) pentru garantarea unor imprumuturi facute de companiile private. Mai mult de jumatate din aceste imprumuturi (184 milioane dolari) nu au mai fost platite inapoi de companii, astfel incât au ramas in sarcina cetatenilor tarii. Cel mai mare beneficiar al acestei scheme financiare (cu imprumuturi de 130 milioane dolari) a fost magnatul rus Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

Unde au mers „argintul” si „bronzul” in 2015

In 2015, in topul OCCRP, pe locul doi s-au clasat membrii familiei presedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, iar pe locul trei, premierul Macedoniei, Nikola Gruevski.

Familia lui Aliyev detine o buna parte din economia statului azer si, in lumina anchetelor publicate de OCCRP, este autoarea unui jaf de proportii nationale.

Nikola Gruevski, premierul macedonean, este acuzat, intre altele, ca a dispus interceptarea telefoanelor membrilor opozitiei si ale unor jurnalisti; ca a comandat anchete penale impotriva adversarilor sai politici si ca le-a musamalizat pe altele.

Despre OCCRP

OCCRP – entitatea media l-a „premiat” pe Djukanović – este un consortiu de 19 centre de investigatie din Europa si Asia Centrala. Fondat in 2006, OCCRP desfasoara proiecte transfrontaliere dezvaluind cazuri de crima organizata si coruptie din intreaga lume. In acest an, OCCRP a fost desemnat câstigator si finalist la cinci prestigioase premii internationale, inclusiv Global Shining Light Award si Daniel Pearl.

Organizatia RISE Project este membra a retelei OCCRP.

Sursa text: riseproject


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *