Cad oamenii lui Base! Razvan Murgeanu retinut de DNA pentru coruptie

razvan murgeanu, fost consilier prezidential, dna, suspect, fapte de coruptie, retinere, trafic de influenta, comunicat dna, dare de mita, instigare spalare de bani,

Razvan Murgeanu, fost consilier de stat la Cancelaria presedintelui in mandatul lui Traian Basescu, a fost retinut marti noapte de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru fapte de coruptie, informeaza Agerpres. Razvan Murgeanu a fost scos din sediul DNA si dus in arestul Politiei Capitalei. Razvan Murgeanu a stat in sediul DNA peste 10 ore.

Anterior functiei detinute la Cotroceni, Razvan Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei, iar in perioada 2009-2013 secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea pana in 2012.

DNA a anuntat printr-un comunicat ca a demarat actiunea penala si i-a retinut pe Razvan Murgeanu, pe Gabriela Gangoe Simion (practician in insolventa) si pe Valentin Stanescu, fost director in cadrul primariei Sectorului 5.

In dosar procurorii acuza ca unei firme ce primise un contract de 72 mil lei. pentru reabilitarea termica a blocurilor i s-au cerut mai multe sume pentru efectuarea unei plati de 8,5 mil. lei de catre Primaria Sectorului 5.

Razvan Murgeanu este acuzat de trafic de influenta, dare de mita si instigare la infractiunea de spalarea banilor, Stanescu de luare de mita iar Gangoe-Simion de mai multe infractiuni, inclusiv abuz in serviciu si complicitate la trafic de influenta.

„Din ordonantele intocmite de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In perioada iulie 2015 – februarie 2016, Gangoe – Simion Gabriela, in calitate de practician in insolventa, a dispus plata din conturile unei societati comerciale, aflata in supravegherea sa, a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentand remuneratie incasata nelegal.

Aceasta suma de bani a fost disimulata prin emiterea unor facturi reprezentand servicii de audit, ce nu au fost prestate in realitate, de catre o firma pe care o controleaza printr-o ruda de-a sa, catre societatea platitoare sau subcontractori ai acesteia.

In perioada 22.06.2011 – 08.06.2012, Primaria Sectorului 5 si o asociere formata din doua firme (una dintre ele fiind societatea aflata in insolventa, la care am facut referire mai sus), au incheiat mai multe contracte avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarilor de reabilitare termica a unui numar de 85 imobile situate in sectorul 5 al municipiului Bucuresti, in valoare totala de 71.892.541 lei, fara TVA.

La data de 31 decembrie 2015, Primaria Sectorului 5 Bucuresti a platit catre asocierea respectiva suma totala de 8.500.000 lei, reprezentand o plata partiala pentru serviciile prestate.

Pentru a se efectua plata respectiva dar mai ales pentru a influenta functionarii ce aveau atributii in acest sens, Stanescu Valentin, in calitate de director in cadrul Primariei Sector 5 Bucuresti, a pretins de la reprezentantii asocierii respective, prin intermediul lui Murgeanu Gheorghe Razvan, suma de 15.000 de euro.

La randul sau, acesta din urma a pretins de la Gangoe – Simion Gabriela, pe langa suma de bani respectiva, alti 15.000 euro, pentru sine, in scopul de a-si trafica influenta in directia aratata mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord.

Anterior, in acelasi context, Gangoe – Simion Gabriela, in baza intelegerii prealabile cu Murgeanu Gheorghe Razvan, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea ca cei 8,5 milioane lei au fost virati de Primaria Sectorului 5 „cu niste conditii” si ca se impunea plata unor comisioane.

Astfel, aceasta a dispus subcontractarea unor lucrari de remediere la blocurile ce au facut obiectul unuia dintre contracte catre o societate comerciala. De asemenea a mai dispus si plata din contul societatii pe care o supraveghea, in calitate de practician in insolventa, in contul subcontractorului a sumei totale de 600.000 de lei, ce include:

– contravaloarea lucrarilor de remediere,

– comisionul de 15.000 de euro pretins de inculpatul Murgeanu Gheorghe Razvan pentru exercitarea influentei asupra directorului Stanescu Valentin din cadrul Primariei Sector 5 Bucuresti,

– comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stanescu Valentin pentru aprobarea documentatiei aferente platii de 8.500.000 de lei, a platilor ce urmeaza a fi efectuate pana la suma totala de incasat si pentru deblocarea garantiilor contractuale,

– suma de 15.000 de euro promisa de Gangoe – Simion Gabriela persoanelor din conducerea societatii pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor aratate mai sus,

– comisionul de 173.777 lei, reprezentand suma pretinsa de Gangoe – Simion Gabriela pentru incasarea creantei de 8,5 milioane lei si obtinerea sprijinului lui Murgeanu Gheorghe Razvan si a lui Stanescu Valentin. Aceasta din urma suma de bani a fost virata in contul aceleiasi firme pe care aceasta o controleaza prin intermediul unei rude.

De asemenea, in acelasi scop, de a disimula provenienta sumelor de bani si a drepturilor asupra acestora, Gangoe -Simion Gabriela l-a instigat pe administratorul societatii subcontractoare sa efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentand o parte din comisionul in suma de 15.000 de euro pretins de Murgeanu Gheorghe Razvan) catre o alta persoana cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influentei asupra directorului Stanescu Valentin si a altor persoane din cadrul Primariei Sector 5 in scopul aratat mai sus.”, se arata in comunicatul procurorilor DNA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *