Bogdan Aurescu, la marsul solidaritatii impotriva terorismului de la Tunis

cote voluntare, propunere ce, comisia europeana, ministru externe, criza imigranti,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat duminica, la Tunis, la marsul international de solidaritate impotriva terorismului, ocazie cu care seful diplomatiei romane a transmis un mesaj de condamnare a actelor de terorism, precum si de sustinere a autoritatilor tunisiene in eforturile de combatere a acestora.

„Tragicul atentat care a avut loc la Muzeul Bardo a adus in atentie, o data in plus, stringenta nevoie pentru o cat mai stransa si eficienta cooperare internationala pentru combaterea oricarei forme de terorism. Am supus spre reflectie, in acest sens, initiativa crearii unui nou instrument juridic – o Curte Internationala care sa judece crima de terorism. Am convingerea ca dreptul international poate contribui eficient la eforturile de anihilare a acestui fenomen”, a declarat, cu aceasta ocazie, ministrul Bogdan Aurescu, arata un comunicat al MAE remis duminica.

Cu prilejul vizitei, ministrul roman de externe a avut o intrevedere cu omologul tunisian, Taieb Baccouche, in cadrul careia a exprimat deplina solidaritate a poporului roman cu cel tunisian in fata fenomenului terorist si a expus initiativa romaneasca de creare a unei curti internationale contra terorismului, idee primita cu interes de interlocutor.

Totodata, a discutat despre calendarul de contacte bilaterale, adresand invitatia, acceptata de omolog, ca acesta sa efectueze o vizita la Bucuresti in acest an.

Cei doi oficiali au convenit ca este necesara impulsionarea relatiilor economice, inclusiv a schimburilor comerciale (care anul trecut au inregistrat o valoare de cca. 315 milioane euro), precum si schimburile in domeniul educational. Ministrul roman a exprimat deplina disponibilitate a Romaniei de a oferi sprijin Tunisiei in domeniul tranzitiei democratice.

De asemenea, ministrul roman de externe i-a intalnit pe presedintele Parlamentului tunisian si pe presedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi. Ministrul roman a exprimat deplina solidaritate a poporului roman cu poporul tunisian in aceste momente. Presedintele Tunisiei a multumit ministrului roman pentru acest gest de solidaritate care conteaza foarte mult pentru relatia bilaterala.

La marsul condus de presedintele tunisian Beji Caid Essebsi au luat parte numeroase personalitati politice din tarile Uniunii Europene si din lumea araba, membri ai guvernului, parlamentului si conducerii partidelor politice tunisiene.

In marja participarii la eveniment, ministrul roman a avut o discutie cu ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo, care a exprimat la randul sau sustinerea pentru proiectul curtii penale impotriva terorismului, cei doi ministri convenind ca expertii juristi sa lucreze impreuna la conceptul Curtii.

Ministrul roman de externe a efectuat deplasarea la Tunis impreuna cu ministrul olandez de externe, care a efectuat o scurta vizita la Bucuresti la 28 martie.

Marsul de solidaritate impotriva terorismului de la Tunis a fost organizat de Adunarea Reprezentantilor Poporului (Parlamentul tunisian), ca urmare a atentatului de la Muzeul Bardo, din 18 martie 2015.

Sursa text: Agerpres

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *