Aurescu: Vom analiza propunerea CE insa preferam cotele voluntare de refugiati

cote voluntare, propunere ce, comisia europeana, ministru externe, criza imigranti,

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri ca orice propunere sau cifre avansate de Comisia Europeana cu privire la refugiati va fi supusa analizei interne interinstitutionale si a precizat ca Romania prefera cotele voluntare de imigranti, in locul celor obligatorii.

„Vom vedea elementele pe care presedintele Comisiei le va prezenta. Pozitia pe care atat primul-ministru, cat si presedintele Romaniei au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare si nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifra care ar putea fi avansata este supusa procesului de analiza interna interinstitutionala si negocierii intre statele membre”, a spus Aurescu, dupa ce a participat la Biroul permanent al Camerei Deputatilor.

El a afirmat ca in ceea ce priveste migratia a prezentat conducerii Camerei elementele cunoscute, aratand ca dupa ce planul Comisiei va fi transmis oficial statelor membre analiza va continua si institutiile vor elabora mandatul care va fi supus spre aprobare CSAT de saptamana viitoare.

Aurescu a precizat ca prima runda de negociere a propunerii Comisiei Europene va avea loc pe 14 septembrie cu ocazia reuniunii ministrilor de Interne, urmand ca apoi sa se discute in octombrie tot la o astfel de reuniune, cat si in Consiliul European.

El a afirmat ca aderarea Romaniei la Schengen ar contribui la intarirea spatiului european.

„Chestiunea migratiei este o chestiune extrem de sensibila, un dosar complicat care afecteaza capacitatea statelor membre de a se concentra pe alte chestiuni, dar aderarea Romaniei la spatiul Schengen, mai ales in aceste conditii in care spatiul Schengen este supus unor presiuni din punct de vedere securitar, al migratiei ar intari securitatea spatiului Schengen, ar aduce o contributie de fond in intarirea frontierelor europene. Avem nu doar drepturi, cat si obligatii, solidaritatea europeana trebuie sa functioneze in dublu sens. Nu este vorba de o conditionare, dar nu facem altceva decat sa subliniem apasat ca aderarea la Schengen a Romaniei mai ales in aceasta perioada in care este supus unor presiuni consistente nu ar face altceva decat sa intareasca acest spatiu si securitatea spatiului european in ansamblul sau”, a mai declarat ministrul.

Aurescu a specificat faptul ca MAE nu are competente in primirea, selectia si gestionarea centrelor de primire a refugiatilor.

Conducerea Camerei Deputatilor l-a invitat pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, pentru discutii referitoare la tema imigrantilor si declaratiile fostului ambasador belgian, Philippe Beke, care spunea, intr-un interviu acordat la finalul mandatului, ca „in Parlamentul Romaniei ar trebui sa se faca politica, si nu bani”.

Sursa foto: adevarul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *