Atentie bucuresteni! RADET si ELCEN pregatesc majorari neplacute in plina iarna

majorare preturi, iarna, elcen, radet, surpriza neplacuta, apa de adaos, energie termica,

Chiar daca traversam o perioada in care temperaturile au scazut cu mult sub zero grade Celsius, Electrocentrale Bucuresti propune o majorare cu aproape 20% a tarifului apei de adaos. Pe de alta parte, RADET a cerut inca din vara scumpirea apei calde. Iar toate aceste costuri vor fi suportate, direct sau indirect, tot de cetateni.

Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), producatorul de energie termica al Capitalei, a solicitat RADET sa plateasca mai mult cu 19% pentru apa de adaos, necesara la transportul energiei termice.

In 2015, ELCEN a utilizat aproape noua milioane de metri cubi – apa de adaos, in valoare totala de peste 44 de milioane de lei. Iar acum se cere majorarea cu aproape un leu a pretului pe metrul cub. Depinde insa de rezultatul negocierilor care se poarta acum cu Regia de Termoficare.

De cealalta parte, si RADET-ul a cerut o majorare a pretului energiei termice. Inca din vara, la Primaria Capitalei a fost depusa documentatia de aprobare a cresterii preturilor pentru caldura si apa calda, iar consilierii municipali urmeaza sa ia o decizie in acest caz.

„Noi am depus o documentatie pt avizarea unui nou tarif. Solicitarea noastra de reasezare a tarifului ar fi de 17,55%. Pentru noncasnic, procentul e de 24,9%”, conform RADET. Ceea ce ar insemna o majorare cu aproximativ 30 de lei a facturilor pentru cetateni si de pana la 80 de lei pentru agentii economici.

Toate costurile de productie, transport si distributie a caldurii si apei calde sunt suportate in totalitate de populatie. Fie direct, prin plata facturilor de energie termica, fie indirect, prin achitarea de taxe si impozite. Si tot populatia suporta pierderile din retea, care depasesc in anumite cazuri chiar si 30%.

Sursa text: psnews


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *