Aoleu muica! Olguta Vasilescu bagata la bulau de procurorii DNA

retinere, audiere, dna, procurori dna, citatie, primar craiova, lia olguta vasilescu, olguta vasilescu la dna, spalare de bani, luare de mita, trafic de influenta
Lia Olguta Vasilescu, primarul Craiovei, a fost retinuta, miercuri, pentru 24 de ore de procurorii DNA. Lia Olguta Vasilescu este acuzata de procurorii anticoruptie de 4 infractiuni de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infractiuni) si spalare de bani, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat. 

Dosarul in care a fost retinuta Lia Olguta Vasilescu vizeaza determinarea mai multor oameni de afaceri, direct de catre Olguta Vasilescu sau prin intermediari, sa efectueze sponsorizari in campania electorala din anul 2012. „Donatiile” respective sunt estimate de procurori la 135.907 euro.

Olguta Vasilescu declarase miercuri, la intrarea in sediul DNA, ca nu stie de ce a fost chemata la audieri.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au anuntat ca mai sunt urmariti penal si plasati sub control judiciar pentru 60 de zile Radu Cosmi Preda, administratorul public al Craiovei, pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non profit, pentru patru infractiuni de complicitate la luare de mita.

 

  • Ce spun procurorii DNA in ordonanta de retinere:

In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

„Donatiile” respective, estimate la 135.907 euro, facute in conditiile de mai sus, s-au concretizat atat in realizarea de materiale electorale, dar si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei inculpatei. Materialele respective au fost folosite de inculpata, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguta a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209, 33 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Concret, in perioada respectiva, inculpata Vasilescu Lia Olguta, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, sa efectueze sponsorizari catre asociatia reprezentata de inculpata Popescu Elena Daniela, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova.

Oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

De asemenea, edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din data de 02 martie 2016.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii Preda Radu Cosmin si Popescu Elena Daniela trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
f) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Lia Olguta Vasilescu este primar al Craiovei si vicepresedinte PSD, iar pe 17 februarie, ea a fost validata in cadrul Biroului Permanent National al PSD pentru a fi candidatul partidului pentru un nou mandat de primar al Craiovei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *