Analiza – IMPOZITUL pe SALARII in Romania si UE

IMPOZIT PE SALARII, ROMANIA, UNIUNEA EUROPEANA, DIFERENTA, TABEL SALARII UE, EUROSTAT, TAXATION TREND IN UE 2015

Romania ocupa locul sase intre statele UE in ceea ce priveste taxarea salariului de referinta, care reprezinta 67% din cel mediu, pentru o persoana singura si fara copii in ingrijire.

Diferenta de 43,5% intre suma bruta care figureaza in contract si cea neta („bani in mana”), denumita in limba engleza „tax wedge”, este semnificativ mai ridicata decat in majoritatea tarilor Uniunii si peste toate tarile din regiune, cu exceptia Ungariei.

Diferenta de salarizare pentru un muncitor neinsurat si fara copii care are un castig salarial de 67% din media nationala (%):

tabel salarii ue Analiza   IMPOZITUL pe SALARII in Romania si UEuniunea europeana TAXATION TREND IN UE 2015 TABEL SALARII UE romania IMPOZIT PE SALARII eurostat DIFERENTA

Mai mult, din datele oferite recent de Eurostat in lucrarea „Taxation Trend in Europe 2015”, rezulta ca nivelul de taxare in Romania a crescut de la 40,9% in anul 2008 spre 43,5% in anul 2013, datele pentru 2014 nefiind disponibile pentru includerea in statistica UE.

Cel mai probabil, pe fondul cresterii sustinute a salariului mediu din Romania in ultimii ani, n-ar fi exclus sa fi fost atins pragul de 45%.

Este rezultatul direct al pastrarii neschimbate timp de un deceniu a deducerii personale de 250 lei, introdusa odata cu cota unica de 16%, la inceputul anului 2005. Precum si al reducerilor de fiscalitate concentrate pe partea care revine firmelor (si mult mai putin pe contributia angajatilor) din cuantumul datorat catre bugetele de asigura sociale, de sanatate si somaj.

Polonia, a evoluat exact in perioada analizata de Eurostat exact sens invers. Respectiv, a ajuns tot pe locul sase dar din coada clasamentului, dupa ce a coborat de la 37,5 in anul 2005 pana la 34,8% in anul 2014.

Vecinii bulgari sunt inca si mai activi in acest sens, cu o reducere de la 35,1% in 2008 la 33,6% in 2013 iar cehii au mai redus si ei din taxele aplicate, de la 42,0% la 39,4%, ceea ce inseamna ca ne-am intersectat cu ei pe parcurs, venind din sensuri opuse si am ajuns sa taxam mai mult salarii semnificativ mai mici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *