ANAF da buzna in fotbalul romanesc! Actiune fara precedent a Fiscului

ANAF, fisc, fotbal, romania, fotbalisti romani, antrenori romani, sebastian bodu, fost sef anaf, actiune fara precedent, fotbalul romanesc in colaps

Campaniile de colectare a taxelor organizate in ultimul timp de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au patruns adinc si in fotbalul romanesc. Dupa ce patronii au fost primii vizati de controalele si citatiile venite din partea institutiei, au fost luati in colimator si jucatorii de fotbal. Jurnalistii de la Fanatik au cercetat situatia, iar culisele din acest caz, care urmeaza sa arunce in aer fotbalul romanesc, sint absolut incredibile!

500 de jucatori striviti in malaxorul legii

14 noiembrie 2015. Neplatiti de 10 luni, jucatorii de la Metalul Resita refuza sa dispute partida cu Olimpia Satu Mare. Aleg sa intre cu un banner pe teren si sa paraseasca terenul de joc dupa doar trei minute. Mesajul afisat: „Fotbalisti 2015=Sclavi”. Uitat in Romania, gestul jucatorilor echipei resitene a ajuns subiect de reportaj pe BBC, celebrul canal de televiziune. Aparent fara nici o legatura cu investigatia Fanatik, mesajul resitenilor s-a dorit sa aiba menirea de a trezi fotbalistii din letargia si lipsa cunoasterii legilor.

Intre timp, in Romania apare un nou caz in care neregulile, cel putin din punct de vedere moral, ale patronilor din fotbalul mioritic incep sa iasa la suprafata. Si asta dupa ce ANAF a citat nu mai putin de 500 de fotbalisti si antrenori din primele doua ligi pentru ca acestia sa-si plateasca contributiile la stat! Unii dintre cei aflati in aceasta situatie au de platit sume de zeci de mii de euro, provenite din taxe si  dobinzi! Insiderul din Liga 1 de la care a pornit aceasta investigatie anunta un adevarat cutremur: “E haos! E dezastru! Fotbalistii sint in stare de soc. Unii au familii si, daca platesc tot din urma, vor ajunge muritori de foame! Este cel mai grav caz de acest gen”, spune sursa saptamanalului amintit.

Pacaliti de patroni

Situatia din momentul de fata este cauzata de modul in care patronii au decis sa incheie cu jucatorii conventii civile in loc de contracte de munca. Fanatik a luat legatura cu fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscale (ANAF), Sebastian Bodu.

„Acest tip de contract, denumit conventie civila, face ca prestatorul de servicii sa aiba obligativitatea de a-si plati o parte din taxele catre stat. Pe scurt, jucatorii au obligatia de a plati taxe catre stat, dar ei nu stiu asta pentru ca nu cunosc legea, iar patronii nu le spun acest lucru pentru ca ar cere mai multi bani. Asa ca, dupa o perioada, fotbalistii se trezesc ca mai au o suma de bani de platit catre stat”, precizeaza Sebastian Bodu, fostul sef ANAF.

LOVITURA CRUNTA pentru sutele de fotbalisti din Romania care an de an au acceptat sa fie platiti prin conventii civile fara a sti ca se expun unor riscuri uriase.

Primul lucru care trebuie explicat este motivul pentru care patronii accepta conventiile civile in detrimentul contractelor de munca. Conform site-ului juridice.ro, „contractul de prestari servicii, in special cel care nu este incheiat cu o persoana fizica autorizata (PFA), este un subiect foarte controversat in doctrina si jurisprudenta. Acest lucru porneste de la numeroase confuzii legislative, dar mai ales de la dorinta beneficiarilor acestor servicii de a evita regimul fiscal de impunere mult mai oneros in cazul incheierii unor contracte de munca fata de regimul fiscal mai relaxat al prestarii unor servicii”. Mai exact, patronii doresc evitarea platirii unor taxe. Care insa cad in atributiile fotbalistilor sau a antrenorilor!

Insiderul Fanatik dezvaluie cum au picat jucatorii in plasa patronilor: “Li s-a spus mereu sa nu isi faca griji ca taxele vor fi platite de cluburi. Au fost si impresari care, doar pentru a-si incasa comisioanele si, mai apoi, cotele din contracte au tacut si nu si-au avertizat fotbalistii. Jucatorii nu au cunoscut cadrul legal si au fost practic obligati sa semneze ceea ce cluburile le-au oferit. Nu au avut de ales”, suna descrierea cinica, dar reala, prin care sute de sportivi au fost indusi in eroare de-a lungul timpului.

„Nu au calitatea de angajat”

Unul dintre agentii FIFA din Romania care cunoaste situatia, Liubliana Nedelcu, a precizat pentru Fanatik diferenta dintre un contract de munca si o conventie civila, precum si efectele pe care ultimul tip de act le naste asupra jucatorilor.

„In contractul de munca, clubul se obliga sa ii asigure jucatorului conditiile necesare pentru desfasurarea activitatii, sa ii plateasca salariul, alte drepturi financiare potrivit clauzelor contractuale si sa achite celelalte contributii potrivit legii. Cum fotbalistii au, in majoritate covirsitoare, conventii civile si nu contract de munca, situatia se schimba. In conventii, drepturile si obligatiile sint similare contractului individual de munca cu singura diferenta si cea mai importanta ca nu creeaza raporturi de munca. Prin conventia civila jucatorul nu dobindeste calitatea de salariat si prin urmare nu beneficiaza de drepturi sociale si nici nu e protejat de somaj”.

Fotbalistii, in pragul disperarii

Jurnalistii sursei citate a luat legatura cu mai multi jucatori care au facut dezvaluiri incredibile despre situatia in care se afla. Unii nu au dorit sa faca declaratii oficiale pina cind nu vor fi pusi la curent de catre avocati cu intreaga legislatie, altii pentru ca se tem de repercursiunile pe care le-ar avea asupra situatiilor de la actualele cluburi. Toti insa au precizat ca datoriile ii aduc in pragul disperarii.

„Cei de la ANAF trimit citatii de cele mai multe ori cu citeva zile inainte sa se implineasca 5 ani, astfel ca restantele plus penalizarile sint si mai mari. Acum am inceput sa cunoastem si noi legile, dar in urma cu doi-trei ani 90 la suta dintre fotbalisti erau in ceata, habar nu aveau. In fiecare contract trebuie stipulat clar ca toate taxele cad in sarcina clubului. Cunoastem cazuri in care datoriile pe care un jucator le are nu pot fi platite cu salariul pe un an, pentru ca salariile au scazut, iar taxele sint aferente veniturilor din perioada in care erau salarii incredibil de mari”, au precizat jucatorii.

Sursa text: fanatik


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *