Amnesty International: Tortura este folosita in Ucraina

Amnesty International, tortura, ucraina, raport

Armata ucraineana si separatistii prorusi comit cu regularitate acte de TORTURA si alte ABUZURI atat impotriva prizonierilor, cat si impotriva civililor, potrivit unui raport publicat vineri de organizatia pentru drepturile omului AMNESTY INTERNATIONAL, relateaza AFP.

Fosti prizonieri afirma ca ‘au fost batuti pana le-au fost rupte oasele, au fost torturati cu socuri electrice, loviti, injunghiati, agatati de tavan sau privati de somn’, detaliaza raportul, care citeaza, de asemenea, ‘inscenari de executii’.

In documentarea sa, AMNESTY INTERNATIONAL  spune ca a intervievat 33 de fosti prizonieri, dintre care 17 au fost detinuti de separatisti si alti 16 de fortele ucrainene, inclusiv de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Dintre cei 33 de prizonieri, toti detinuti intre iulie 2014 si aprilie 2015, ’32 descriu batai crunte si alte abuzuri serioase’, precizeaza raportul.

AMNESTY INTERNATIONAL  subliniaza ca a coroborat aceste marturii cu dovezi suplimentare precum ‘radiografii de oase rupte, dosare medicale, fotografii cu leziuni si alte rani, cicatrici si dinti rupti’.

Potrivit AMNESTY INTERNATIONAL , aceste practici ‘socante’ sunt aplicate de ambele parti si vizeaza inclusiv civilii.

Unii au indicat ca au fost detinuti si batuti doar pentru ca au avut fotografii cu miscarea de contestare proeuropeana EuroMaidan pe telefoanele lor mobile sau, dimpotriva, numere de telefon ale unor rebeli din estul separatist.

AMNESTY INTERNATIONAL  a raportat, de asemenea, cel putin opt cazuri de ‘executii sumare’ cu prizonieri ucraineni capturati de rebeli prorusi. Raportul ‘se bazeaza pe marturii, dosare medicale, probe publicate pe retelele sociale si articole din media’.

In aprilie, AMNESTY INTERNATIONAL  denuntase uciderea a patru soldati ucraineni in captivitate. Patru noi crime noi au fost descoperite de atunci, a declarat pentru AFP Krasimir Yankov, cercetator Amnesty la Kiev.

Fortele ucrainene se opun rebelilor separatisti prorusi in estul Ucrainei, inarmati si sustinuti de Rusia, potrivit Kievului si Occidentului. Moscova neaga categoric orice implicare militara in acest conflict, soldat deja cu peste 6.200 de morti din aprilie 2014 si pana in prezent.

Sursa foto: newscom.ua


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *