Adrian Sirbu a fost adus cu duba la Parchetul General si este audiat de procurori

adrian-sirbu-audiat-la-parchetul-general-pentru-evaziune-fiscala

Patronul grupului Mediafax, Adrian Sirbu, a fost adus cu mandat, luni seara, la Parchetului General, pentru a fi audiat intr-un dosar de evaziune fiscala, anunta B1 TV. Adrian Sirbu nu a facut declaratii cand a ajuns la sediul Parchetului.

In vara anului trecut, 11 persoane au fost retinute in urma perchezitiilor efectuate la 26 de adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, pentru destructurarea unui grup specializat in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit unor surse vehiculate de presa, perchezitiile au vizat inclusiv cladiri ale MediaPro.

Prejudiciul adus statului in acest caz este estimat la 1,5 milioane de euro, iar sumele supuse procesului de spalare a banilor s-ar ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Cine sunt cele 11 persoane retinute:

1. BILCIURESCU TUDOREL – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
2. SOACHETE VALENTIN – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
3. DOROBANTU SILVIU STEFAN – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
4. PETCHI ROXANA – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
5. TUDOR ION – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor;
6. VISINESCU MIHAI – pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, complicitate la infractiunea de inselaciune si spalare a banilor;
7. RAILEANU DAN CRISTIAN – pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala;
8. RADUTIU RAZVAN ADRIAN –  pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala
9. PANAITESCU VLAD-IOAN – pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala
10.CALAPEREANU ELENA – pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la evaziune fiscala
11.PRESCURE PUIU –  pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

De ce sunt acuzati cei 11 (comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti):

Din probele administrate in cauza a rezultat suspiciunea rezonabila ca in perioada 2009 – 2014, inculpatii au conceput si implementat mai multe circuite financiare, in scopul fraudarii bugetului de stat, precum si al spalarii si reciclarii sumelor de bani provenind din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, practicand in acest sens doua moduri de operare, dupa cum urmeaza:

-inculpatii, in calitate de reprezentanti ai unor societati comerciale avand ca obiect de activitate prestarea unor servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, au inregistrat in evidentele contabile ale societatilor si au declarat organelor fiscale facturi de achizitii fictive, provenind de la un numar de 17 societati comerciale cu comportament de tip „fantoma”, ce figurau cu obiect de activitate similar. Ulterior, sumele reprezentand contravaloarea acestor achizitii erau transferate in conturile bancare ale societatilor cu comportament de tip „fantoma”, de unde erau retrase in numerar de reprezentantii acestora, cu diferite justificari, si predate in numerar celor care dispusesera transferul acestora;

–  inculpatii, in calitate de persoane fizice, au prestat in favoarea altor societati comerciale din domeniul media mai multe servicii in domeniul productiilor media si de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achizitii fictive in numele mai multor societati comerciale cu comportament de tip „fantoma”, incasand ulterior prin conturile acestora din urma sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase in numerar si predate persoanelor fizice prestatoare, in fapt, ale serviciilor – realizandu-se astfel „ascunderea” fata de organele fiscale a veniturilor impozabile incasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala este estimat la suma de 1.500.000 euro.

Sumele supuse procesului de spalare a banilor se ridica la suma de aproximativ 10.000.000 euro.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile ale inculpatilor, pana la concurenta prejudiciului produs ca urmare a savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si in vederea confiscarii speciale a sumelor ce au format obiectul infractiunilor de spalare a banilor.

CME, compania mama a televiziunii Pro Tv, detine sau este implicata partial in mai multe operatiunide distributie si productie de film si programe de televiziune in judetul Ilfov, operatiuni care nu au legatura directa cu Pro Tv. Acestea au fost dezvoltate pe vremea cand la conducerea Pro Tv si mai tarziu a CME s-a aflat Adrian Sarbu. In urma cu un an, Adrian Sarbu, care in prezent detine grupul Mediafax, si-a dat demisia de la conducerea CME si a parasit grupul international.

In data de 1 aprilie a anului trecut a avut loc o operatiune similara, politistii efectuand atunci 28 de perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la firme si la locuintele unor persoane suspectate de spalare de bani si evaziune fiscala, infractiuni prin care ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro. Perchezitiile de atunci au avut loc la firme care desfasurau activitati de productie si distributie.

Sursa foto: protv.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *