Adrian Nastase preda Dreptul Constitutional pe blogul personal

politicieni, cavaleri penali, generali, ordine retrase, societatea timisoara, klaus iohannis, scrisoare, lista decorati penali, adrian nastase, corneliu dobritoiu, irina jianu, iioan gheorghe dumitru, dorinel mihai mucea, mihai necolaiciuc, alin giugiu, gheorghe bucur,

Constitutia Romaniei nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacarii hotararilor Parlamentului la Curtea Constitutionala, a afirmat marti fostul premier Adrian Nastase.

„Competentele CCR sunt stabilite in art. 146 din Constitutie (unde nu figureaza aceasta prerogativa). Exista insa o prevedere de final la art. 146, in care se arata ca CCR ‘indeplineste si alte atributii prevazute de legea organica a Curtii’. In aceste conditii, in 2010, un coleg ‘intelept’ a propus o modificare a legii organice a CCR, adaugandu-i si atributia de control de constitutionalitate a hotararilor Parlamentului (vezi art.I pct.1 din Legea 177/2010). Nu cred ca a fost o solutie in spiritul autonomiei functionale a Parlamentului, cel putin sub aspectul organizarii interne si a hotararilor referitoare la persoane — unde regulamentele de ordine interioara trebuiau sa stabileasca, definitiv, solutiile potrivite”, a detaliat Adrian Nastase intr-o postare pe blogul personal.

Adrian Nastase accepta faptul ca hotararile cu caracter normativ, la limita, ar putea fi supuse acestui control. „Dar nu — in opinia mea — sa spunem, o hotarare referitoare la numirea unui chestor sau la componenta unei comisii. De altfel, in Constitutie, prevederea invocata, referitoare la hotarari si la adoptarea lor (art. 76, alin. 2), este cuprinsa la Sectiunea a 3-a, ‘LEGIFERAREA’, deci este vorba de hotararile cu caracter normativ (‘legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere’). Pentru hotararile referitoare la persoane, cred, in continuare ca Regulamentele ar trebui sa stabileasca modul si conditiile de vot”, a adaugat fostul premier Adrian Nastase.

In incheiere, el a dat drept exemplu o mentiune din cartea despre „Viata lui Corneliu Coposu” (Tudor Calin Zarojanu), in care se arata ca, la 19 iulie 1947, Adunarea Deputatilor a ridicat imunitatea parlamentara a tuturor membrilor PNT. „Nu vreau sa sugerez ca astfel de lucruri se pot repeta, dar prevederea din Constitutie ar trebui sa fie o pavaza pentru toate anotimpurile…”, a conchis Adrian Nastase.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *