10.000 de islandezi isi pun casele la dispozitia refugiatilor

islandezi

Zece mii de islandezi s-au oferit sa gazduiasca refugiati sirieni in locuintele lor, dupa o campanie pe Facebook lansata de o importanta autoare indignata ca Guvernul nu poate primi decat cativa refugiati.

Dupa ce Guvernul din Islanda a anuntat, luna trecuta, ca va accepta doar 50 de refugiati din motive umanitare din Siria, Bryndis Bjorgvinsdottir si-a incurajat concetatenii sa se pronunte in favoarea celor care au nevoie de adapost, noteaza The Telegraph.

In doar 24 de ore, 10.000 de islandezi din intreaga populatie de 300.000 s-au oferit sa gazduiasca refugiati si au solicitat Guvernului sa faca mai mult.

„Eu sunt o mama singura cu un baiat de sase ani… Putem lua cu noi un copil care are nevoie. Eu sunt profesoara si l-as invata sa vorbeasca, scrie si citi islandeza si sa se adapteze la societate islandeza. Avem haine, un pat, jucarii si tot ce are nevoie un copil. Bineinteles, as plati si biletul de avion (pentru copil – n.red.) „, s-a oferit Hekla Stefansdottir.

„Eu cred ca oamenii s-au saturat sa vada povestile de pe Mediterana si taberele de refugiati unde mor oameni si vor sa se rezolve ceva chiar acum”, a explicat si Bjorgvinsdottir.

Guvernul islandez incearca acum sa isi majoreze cota de refugiati. Un ministru a explicat ca autoritatile examineaza ofertele lansate pe Facebook si va lua in considerare marirea numarului de refugiati acceptati.

Este o atitudine diametral opusa fata de restul Europei, unde fluxul mare de imigranti declanseaza speculatii cu privire la o „invazie” a refugiatilor si autoritatile aleg sa ridice ziduri si garduri pentru a impiedica intrarea acestora.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *